Истина о Јасеновцу закопана је у Ватикану

'Истина о хрватском геноциду у концентрационом логору Јасеновац за време Другог светског рата закопана је у Ватикану", изјавио је др Милан Булајић поводом објављивања допуњеног издања свог дела "Јасеновац - улога Ватикана у нацистичкој Хрватској" које се, пет година после енглеског издања, коначно појавило и на српском језику.

"Архивска грађа коју сам проучавао у државним и дипломатским архивима Италије, Француске и Велике Британије, тешко оптужује Ватикан", рекао је Булајић на промоцији књиге у Удружењу књижевника Србије.

"Укрштање ове грађе показује да је Ватикан не само знао за планирани злочин геноцида у бившој Независној држави Хрватској /НДХ/, већ је и стајао иза њега", казао је Булајић истакавши да је то разлог зашто нису отворене архиве Ватикана из тог периода.

Булајић, оснивач и председник српског Фонда за истраживање геноцида, испричао је да му је 1990. године, када је коначно добио дозволу за истраживања, у Ватикану саопштено да на увид може добити само историјску грађу до 1922. године, а да је истраживање докумената из периода рата 1941/45. године забранио лично папа.

Ватикан је признао нацистичку творевину хрватских усташа јер је главни циљ био "да униште српску православну шизму" и зато је подржавао католички клер, рекао је Булајић.

Према његовим речима, Ватикан је имао подробне информације о томе шта се догађа у држави која је, по узору на Хитлерову Немачку, усвојила доктрину "коначног решења" за Србе, Јевреје и Роме, јер је примала извештаје од свог представника, али и загребачког надбискупа Алојзија Степинца који је подржао њено успостављање.

Ватикан никада није осудио хрватски геноцид, омогућио је да "пацовским каналима" највећи усташки зликовци побегну и остану некажњени, а опљачкано злато и друге вредности жртава завршиле су у његовим трезорима, указао је Булајић.

Поред свега, како је рекао, папа Пије Дванаести је Степинца, који је после рата био осуђен на 16 година робије, именовао 1953. године за надбискупа, а његову беатификацију је посмртно извршио папа Јован Павле Други.

Мр Лазар Лукајић је подсетио да су сви фратри фрањевци, осим неколико изузетака, били присталице усташа, да је 1.170 сарађивало с њима, а 219 награђено за посебне заслуге.

Лукајић је истакао да је књига др Булајића "својеврсна и јединствена енциклопедија" хрватског злочина геноцида истакавши да се аутор позива на 170 извора података и нуди обимну грађу са 86 илустрација и 62 факсимила докумената и фотографија.

Књижевник Радомир Смиљанић сматра да Булајићева књига објашњава откуд континуитет геноцида над Србима у Хрватској и да би Србија због тог поновљеног злочина у сецесионистичком рату 1991/95. требало да подигне тужбу против Хрватске.

"Да је истина о геноциду у Хрватској до краја истражена и утврђена данас би политичка карта бивше Југославије изгледала другачије, јер се вероватно не би догодио нови геноцид и изгон Срба из Републике Српске Крајине и са Косова и Метохије", казала је председница Удружења заточеника логора геноцида у НДХ и њихових потомака Смиља Тишма.

"Ниједна наша власт од Другог светског рата, нажалост, није подстицала таква истраживања, па тим пре треба захвалити др Булајићу на упорности и храбрости с којом у томе истрајава протеклих пет деценија", истакла је она.

Проф. др Србољуб Живановић из Лондона је указао да је, захваљујући промоцији енглеског издања Булајићеве књиге на Трећој међународној конференцији о Јасеновцу 2002. године у Јерусалиму, свет први пут чуо грозну истину о једнаком страдању Срба, Јевреја и Рома од хрватских усташа и клерофашиста уз помоћ Ватикана.

Препоручена литература
animacija3